Susanne Braumann,        viola da gamba
susanne braumann, viola da gamba, lirone, baryton
susanne.braumann@gmail.com

Susanne Braumann begon haar gambastudie bij Wolfgang Eggers aan de Folkwang Hochschule in Essen, zette haar opleiding voort aan de Schola Cantorum Basiliensis bij Hannelore Mueller en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Wieland Kuijken.

Zij gaf concerten in de meeste Europese landen, in Cuba en in de Verenigde Staten, o.a. in de Frick Collection, New York, Holland Festival Oude Muziek, Utrecht, Wigmore Hall, London, Philharmonie, Köln, Concertgebouw Amsterdam, Mariinsky Theater, Sankt Petersburg en het York Early Music Festival en trad op onder dirigenten als August Wenzinger, Ton Koopman, Jos van Immerseel, Roy Goodman, Paul van Nevel, Hartmut Haenchen en Ed Spanjaard. Susanne Braumann is medeoprichter van The Locke Consort en speelt regelmatig met Top-ensembles op het gebied van de Oude Muziek.
Naast haar solo- en kamermuziek-activiteiten werkte Susanne Braumann mee als soliste in grotere producties met onder meer het Nederlands Kamerorkest, Nederlands Danstheater, Hamburger Staatsoper, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Amsterdam Baroque Orchestra, Royal Danish Opera,  Concertgebouw Kamerorkest, Holland Baroque Society, Deutsche Oper am Rhein en het Huelgas Ensemble.

In het jaar 2012 speelt zij o.a. lirone en viola da gamba bij de uitvoeringen van Il Ritorno d'Ulysse bij de Norske Opera (Oslo) en het gambasolo in de Nederlandse premiere van de opera Written on Skin van George Benjamin bij De Nederlandse Opera, Amsterdam.

Susanne speelt op originele 17de en 18de eeuwse instrumenten of copiën: een 6-snarige gamba van Giorgio Bairhoff, Napels 1752, een 7-snarige gamba, Zuid-Duitsland, ca. 1680, een discantgamba van Andreas Jaiss, 1741, een Quinton van Deshayes Jean Baptiste Salomon, Paris 1747, een lirone en een baryton van Bert Dekker, 1999 en 2007.

Susanne Braumann is te horen op talrijke CDs. Opnames met haar werden genomineerd voor de Grammophone Award (met The Locke Consort) en de Edison Award (met Phantasm). Voor het label Globe heeft zij samen met Fred Jacobs, theorbe, een CD opgenomen met werken van Marin Marais.

 

programma's

 

"fantasy en sensibility"

In dit unieke programma belicht Susanne Braumann het late repertoire voor viola da gamba in Duitsland en Engeland. In werken van o.a. G. P. Telemann, F.X. Hammer en C. F. Abel worden de virtuositeit en elegantie van de laatste solisten op de viola da gamba opnieuw tot leven gebracht. Een bijzondere plek in dit programma hebben de recentelijk ontedekte solo-fantasien van G.P. Telemann.

viola da gamba solo

 

"family affairs" 

De drie sonates van Johann Sebastian Bach horen bij het beste repertoire voor viola da gamba en obligaat clavecimbel. Maar ook de zonen Johann Christian en Philipp Emanuel Bach schreven voor de gamba - perfecte polyfonie, mooie melodien en virtuoze passages voor beide instrumenten wisselen elkaar af.

met clavecimbel

 

"solo per il pariton"

 Joseph Haydn schreef meer dan 150 werken voor de baryton, een aan de gamba nauw verwandt instrument met resonantie- en tokkelsnaren achter de "speelhals". In dit programma presenteert Susanne Braumann een gereconstrueerde solosonate - zoals Haydn bijvoorbeeld voor Andreas Lidl, de grote barytonvirtuoos, zou geschreven kunnen hebben en sonates voor baryton en pianoforte uit de kring rond Haydn van Tomasini en Fiala.

met pianoforte

 

"l'ange e le diable - marin marais en antoine forqueray"

"de engel en de duivel" - twee gambisten aan het hof van Lodewijk XIV: Marin Marais en Antoine Forqueray. In leven en werk zeer verschillend: Marais was beroemd voor zijn zoete melodien en zijn zachte karakter - Forqueray was het complete tegendeel: gepassioneerde composities en een bewogen privéleven met een echtscheiding.

met clavecimbel en/of theorbe

 

"play this passionate" 

Een gambaspeler reist door het Europa van de 17de eeuw. Het solo-repertoire voor de viola da gamba is geschreven of voor de grote virtuozen van de gamba of voor vorsten en koningen. De lyraviol-stijl in Engeland beinvloedde gambisten in Frankrijk, Duitsland en Nederland - zo hoort u werken van Tobias Hume, Mr Dubuisson, Johann Schenk, Philip Haquart e.a

gamba solo